Jak na střechu jako ze žurnálu?

Jaká střecha je nejlepší? Tato otázka nemá jednoznačnou odpověď. Záleží na mnoha faktorech v čele s typem stavby a nosností krovu.

Střešní krytiny je ovšem třeba také vybírat podle tvaru a členitosti vaší střechy. Tvarově složité střechy si například místo velkých ploch žádají tašky a menší šablony. V případě rekonstrukce střechy se ujistěte, že vaše nová střecha nebude těžší než ta stávající. Krov by ji nemusel unést.

Jak na střechu jako ze žurnálu?

Střecha a světová strana

Střechu je také vhodné vybírat s přihlédnutím ke světové straně, na niž směřuje. Uvědomte si, že střechy směřující na sever jsou vystaveny větší vlhkosti než ty směřující na jih. Proto jsou také náchylnější na mechy a lišejníky. A pak tu jsou jednotlivé typy střešních krytin, které se pokusíme ve stručnosti probrat.

Těžká versus lehká střešní krytina

Střešní krytiny se obecně rozdělují na ty těžké a lehké. Mezi ty těžké patří především pálené a betonové střešní tašky vhodné na střešní konstrukce vysoké nosnosti. Do kategorie lehkých střešních krytin pak spadají ty plechové, plastové a z asfaltového šindele. Všechny jsou vhodné na krovy s nízkou nosností. Speciální kategorií je tzv. zelená neboli živá střecha, tedy osázená různými druhy rostlin. Opomenout bychom neměli ani solární tašky, což je zase moderní verze fotovoltaických panelů.

Jak na střechu jako ze žurnálu?

Jakou krytinu zvolit?

Odpověď na tuto otázku primárně závisí na typu budovy, pro niž je určena, a výše zmíněné nosnosti krovu. Ten minimálně zatěžují plechové střešní krytiny vhodné nejenom na dřevostavby, ale také na rekonstruované střechy starších objektů. Klasické střešní tašky unese v podstatě jen konstrukce zděných domů.

Tašky, nebo plast?

Velké oblibě se mezi stavebníky těší i plastové střešní krytiny. To samozřejmě nejsou jen ty polykarbonátové vhodné na střechy pergol a přístřešků na auto. Plastovou střechu Ekoternit na pohled nerozeznáte od střechy z keramických tašek. Ve srovnání s nimi je však mnohem lehčí i odolnější.

Jak na střechu jako ze žurnálu?

Klempířské prvky

Střecha, to však není jen střešní krytina, nýbrž rovněž klempířské prvky, ať již se jedná o klempířské profily, okapové systémy či protisněhové střešní prvky. Klempířská výroba se ve většině případů vyrábí na míru. Výroba klempířských prvků je specializací například firmy Stav–Invest, střešní systémy, s.r.o. jejíž zručný personál vám vyrobí štítové i boční lemování, úžlabí, okapnice, ale i atypické klempířské prvky, s nimiž nebudete mít jen novou střechu, nýbrž novou střechu skutečně jako ze žurnálu.

Zdroj foto: Stavinvest.cz, Pixabaycom. Pexels.com

Související příspěvky