Jak připevnit umyvadlo na desku

Umyvadlo umístněné na desce je v současné době velmi módní a vzhledu koupelny dodá na eleganci. Instalace se není potřeba obávat, zvládne to trochu zručnější kutil. Společně s odbornicí z Hornbachu přinášíme návod na to, jak umyvadlo na desku připevnit.

Pokud už máte zakoupené umyvadlo i desku, pak budete potřebovat ještě sifon a ventil, svazek konopí, sanitární silikon a tmel, mazivo, příslušenství ke sprchovým koutům, rohové ventily Schell 1/2″ x 3/8″, konzoli pro desku pod umyvadlo a spojovací materiál. Z nářadí si připravte nářadí pro instalatéry, popisovač, metr, pilu na kov, vrtačku a příklepovou vrtačku, vrtáky, sadu stranových klíčů, aku šroubovák, vodováhu, vytlačovací pistoli na kartuše, hladítko, nože, vykružováky, důlčíky a zámečnické kladivo s magnetem.

Připevnění rohového ventilu

Závit na rohových ventilech je nutné omotat těsnicím konopím a těsnění potřít těsnicí pastou. Zdrsněte jeho povrch pilkou na kov tak, že přes závit několikrát šikmo přejedete. Do průběhu závitu začněte od začátku namotávat konopí. Nejprve ručně a potom pomocí otevřeného klíče nebo kleští na armatury našroubujte rohové ventily. Jakmile dosáhnete správné pozice, neotáčejte jimi dozadu, jinak závit nebude těsnit. Pokud ventil nelze zašroubovat do správné pozice, je třeba jej ještě jednou vyšroubovat a poté jej obmotat menším nebo větším množstvím konopí a opět zašroubovat.

Montáž umyvadlové desky

Do umyvadlové desky je nutné navrtat otvory pro armaturu a odtok. „Nejprve si určete pozici umyvadla i armatury a vyznačte si oba otvory. Na vyvrtání otvorů si vezměte vhodnou děrovku. Průměry otvorů závisí na průměru odtoku a armatury. Běžný průměr otvoru pro armatury je 35 mm a pro odtok 45 mm,“ radí Marcela Bínová, odbornice na koupelny v projektových marketech Hornbach.

Pro připevnění obou konzolí umyvadlové desky si tužkou na zeď vyznačte otvory. Na stěnu přiložte konzoly, vyrovnejte je pomocí vodováhy a tužkou si vyznačte otvory. Aby vrtačka nesjížděla po obkladech, můžete si otvory po jejich vyznačení opatrně naklepnout důlčíkem a kladivem. „Další variantou je přilepit kousek krepovací lepicí pásky a označit si otvory na ní. Lepicí páska dokáže rovněž zabránit sklouznutí vrtačky. Po vrtání je vhodné otvory vysát, aby v nich nezůstala žádná suť,“ vysvětluje specialistka. Zastrčte hmoždinky, našroubujte obě dvě konzoly a poté ještě jednou vodováhou přeměřte konzoly. Šrouby dotáhněte a na hlavičky nasaďte krytky. Po upevnění konzol lze začít montovat umyvadlovou desku. Tu přišroubujte zespodu přes konzole skrze připravené otvory. Přechod mezi deskou a stěnovými obklady vyspárujte sanitárním silikonem v příslušné barvě.

Připevnění umyvadla

V této fázi je možné přimontovat umyvadlo. Nasaďte odtok do odtokového otvoru a přišroubujte jej. „U umyvadel bez vestavěného přepadu je nutné použít speciální odtok pro umyvadla bez přepadu. Na instalační plochu spodní strany umyvadla naneste silikon, nasaďte na desku a vyrovnejte jej. Zespodu ještě nasaďte sifon,“ upozorňuje odbornice z Hornbachu. Pokud je trubka příliš dlouhá, lze ji zkrátit pilkou na kov. Sifon zasuňte do těsnění trubky, jež je připevněná ke zdi, a ručně jej přišroubujte k odtoku. Použijte opravdu všechna těsnění.

Podrobný videonávod pro montáž umyvadla na desku:

Více informací najdete na: www.hornbach.cz

Zdroj foto: Hornbach

Související příspěvky