Proč se vyplatí investovat do chytrého detektoru kouře?

Inteligentní detektory kouře fungují na podobném principu jako klasické. Při detekci kouře spustí poplach a v případě požáru varují obyvatele objektu, aby se okamžitě evakuovali. Výhodou chytrého zařízení je, že odešle oznámení na telefon v okamžiku, kdy se spustí alarm, a to i když jste mimo domov.

Pokud existuje nějaké zařízení pro domácnost, do něhož se vyplatí investovat, potom je to rozhodně detektor kouře, respektive detektor plynu.

Co je to inteligentní detektor kouře?

V podstatě používá stejná ionizovaná a fotoelektrická čidla jako klasický detektor kouře. Dále však inteligentní model obsahuje velice užitečné funkce, jako je třeba autotestování, které kontroluje stav baterie a správnou funkci senzorů. Jakmile se objeví nějaký problém, obdržíte upozornění prostřednictvím smartphonu. Většina těchto zařízení má také funkci detekovat oxid uhelnatý.

Stejně tak vás nadchne možnost vložit detektor kouře do chytré domácnosti, a tím pádem mít všechna inteligentní zařízení v jedné aplikaci.

Jak fungují Wi-Fi detektory kouře?

V první řadě si představte, že se jedná o takzvané Wi-Fi detektory. Když se spustí poplach, přístroj se pomocí Wi-Fi připojí k rozbočovači chytré domácnosti (pokud ji máte) a k aplikaci ve vašem smartphonu.

Jestliže omylem spálíte chleba v topinkovači, a tím spustíte falešný poplach, můžete ho vypnout právě prostřednictvím aplikace.

Pokud máte synchronizováno více chytrých detektorů kouře, spustit by se měly automaticky všechny, přestože kouř detekuje pouze jeden z nich. V aplikaci ale uvidíte, které zařízení poplach spustilo. Když se zrovna nacházíte mimo domov, okamžitě informujte záchranné složky.

Už nemusíte mít tedy zvlášť detektor CO2 a detektor kouře, protože v jednom přístroji se nachází více senzorů.

Zdroj foto: Eon.cz, Pixabay.com

Související příspěvky