Venkovní dlažba: Jaké jsou moderní trendy?

Jako majitelé rodinného domu s největší pravděpodobností máte na pozemku rovněž zahradu. I o ni je třeba se starat. Důležité je, abyste měli vybudovaný pohodlný přístup a příjezdovou cestu k domu. K tomu lze využít různé druhy dlažebních materiálů.

Zatravňovací dlažba

Velmi atraktivní řešení přináší zatravňovací dlažba. Jedná se o moderní exteriérový prvek, který se dá využít například pro zpevnění příjezdové cesty ke garáži domu, dá se však aplikovat také do okolního prostoru, kde nechcete přímo pěstovat květiny, případně zde mít klasický trávník.

Výhodou zatravňovací dlažby je její příjemný vzhled. Přestože se jedná o betonový prvek, díky možnosti zasetí trávy do jednotlivých dílů dochází k tomu, že tato dlažba nepůsobí tak umělým dojmem, jako je tomu například tehdy, když zvolíte běžné druhy dlažeb. Zároveň tato varianta dlažby přispívá k přirozenějšímu odvodňování pozemku, takže se vám na něm ani během silnějších dešťů nevytvoří kaluže vody, jež by následně mohly způsobit propadnutí půdy a vznik nevzhledných děr a proláklin, jež by znesnadnily průchod a průjezd přes pozemek.

Zatravňovací venkovní dlažba je velmi jednoduchá na realizaci. K vysypání jejích vnitřních částí pak můžete použít například štěrk, ale i normální zeminu, na níž následně vyroste tráva.

Zámková dlažba

Chcete-li mít povrch u pozemku spíše celistvý, pak je módním trendem jeho osazení zámkovou dlažbou. Dá se pořídit v mnoha barevných variantách tak, aby zapadla do celkové koncepce nemovitosti. Velkou předností je mrazuvzdornost, dále pak také vysoká odolnost a dlouhá životnost. V okamžiku, kdy přeci jen dojde k poškození dlažby, dá se snadno a rychle vyměnit za nové díly.

Ztracené bednění

Z betonových prvků, které najdou uplatnění v moderních nemovitostech, lze vyzdvihnout ještě ztracené bednění. Hodí se při realizaci základových pásů různých staveb, přičemž dokonale nahrazuje klasické bednění, proti němuž se při stavbě nemusíte zbytečně trápit s následným odbedňováním poté, co základy vybetonujete.

Zdroj foto: Presbeton.cz

Související příspěvky