S kvalitním odhlučněním si zajistíte pohodové bydlení. Jak na to?

Ačkoliv to na první pohled nemusí být patrné, odhlučnění patří k jedněm ze základních prvků, které nám dokáží zajistit pohodové bydlení. Pokud totiž pobýváme doma, může nás rušit celá řada nejrůznějších hluků, které nakonec vedou třeba i ke zdravotním komplikacím. Mohou vám například narušovat také spánek, což je typický příklad hluku z dopravy. Jinak jsou to ale typické hluky, jako je hlučný soused nebo jiné ve výsledku nežádoucí hlučné prostředí.

Jak na kvalitní odhlučnění stěn?

Jedním ze základních způsobů odhlučnění, je samozřejmě odhlučnění stěny. Musíme pamatovat ale také na odhlučnění stropu resp. podlahy. V prvé řadě je potřeba zvolit odpovídající materiál pro konkrétní odhlučnění, který se na daném místě hodí. Pokud se bavíme o odhlučnění stěn, je nutné použít akustické desky, které se používají jako součást konstrukce odhlučnění. Využívají se různé typy konstrukcí, typicky:

  • Kontaktní konstrukce
  • Předsazená konstrukce

První varianta se používá tehdy, pokud nám záleží na tom, aby izolace proti hluku nezabrala příliš místa. Každá odhlučňovací deska je potřeba kombinovat s akustickou pěnou, čímž docílíme optimálního výsledku. Samotná akustická deska by nemohla ležet přímo na stěně. Můžeme kombinovat odhlučnění různým způsobem, například více desek na sebe, což zvyšuje celkový účinek izolace. Samotné desky pak lze vymalovat, případně odhlučnění uzavřeme do sádrokartonové konstrukce.

Druhou variantou je potom předsazená stěnová konstrukce, kde vkládáme pěnu do konstrukce z profilů. Tady v tomto případě nedochází ke kotvení do stěny, ale do konstrukce. Zde lze dosáhnout lepšího odhlučnění také tím způsobem, že je zde vložena vzduchová mezera.

Odhlučnění musí být komplexní

Než se pustíte do samotného odhlučnění, pamatujte na to, že vždy je potřeba, aby odhlučnění reflektovalo konkrétní situaci. Proto je dobré, pokud realizační firma k vám nejprve pošle experta na akustiku, který posoudí situaci a stanoví, jak na odhlučnění. Jedině komplexní systém, ať už se jedná o doručení stěn nebo stropu, dokáže vše efektivně vyřešit.

Zdroj obrázků: Tavarius / Shutterstock.com, Potichu.cz

Související příspěvky