Moderní klimatizace do bytu se uplatní nejen v létě

Stejně jako v posledních sezonách dá se i během letošního léta očekávat parné počasí. Abyste doma udrželi příjemný tepelný komfort, je určitě dobré si promyslet nákup klimatizace. Někteří z vás možná váhají a domnívají se, že jde o zbytečnou investici. Třeba vám pomůže fakt, že moderní klimatizační jednotky oceníte nejen ve vedrech, dokážou totiž fungovat rovněž jako topný systém.

Výběr dle ceny

Nejlevnější zařízení se dají pořídit už od pár tisíc korun. Jedná se o takzvané kompaktní neboli mobilní klimatizace, které jsou přenositelné. Nemusíte u nich dělat žádné stavební úpravy, jednoduše je zapojíte do elektrické zásuvky, vyvedete rouru skrz okno, a po spuštění okamžitě dochází k výměně a ochlazování vzduchu.

Dražší, nicméně daleko efektivnější jsou split klimatizace, respektive multisplit modely. Split klimatizace do bytu se skládají ze dvou částí, z nichž ta hlučnější je umístěna vně objektu tak, aby při provozu nerušila. Vnitřní jednotka se pak instaluje třeba pod strop, na stěnu apod. Multisplit řešení spočívá v tom, že je na jednu externí jednotku napojeno několik vnitřních částí. Díky tomu lze regulovat teplotu ve více místnostech naráz. Tato nastálo upevněná zařízení mají výhodu v tom, že u nich lze přesně regulovat teplotu vzduchu.

Topení během zimy

Špičkové klimatizace dnes umějí nejen chladit, ale slouží také jako alternativní topný systém. Do jisté míry je lze přirovnat k tepelným čerpadlům. Využijete je tudíž nejen během letní sezony, ale rovněž v zimě, kdy je nutné přitápět, abyste doma udrželi ideální klima. Obecně platí, že je u klimatizace spotřeba tím nižší, čím je zařízení dražší a výkonnější, neboť přesná regulace teploty snižuje náklady na platbu elektřiny. V konečném důsledku se tak vyplatí zvolit klimatizaci, která vás na počátku vyjde na 50 tisíc korun, než model, jejž pořídíte třeba za 10 tisíc. Nižší spotřebou elektřiny se prvotní náklady dříve či později vyrovnají.

Zdroj foto: Eon.cz, Pixabay.com

Související příspěvky