Zaostřeno na home office aneb Jaký vliv má pracovní prostředí na produktivitu práce?

Na začátku letošního roku se spousta lidí přesunula z kanceláří do domácích podmínek. Home office se stal splněným snem všech pracovníků, kteří nepokrytě nesnáší každodenní pendlování mezi budovami a preferují pohodovou domácí atmosféru. Někteří však narazili na nečekaný problém – změna podmínek jim absolutně nabourala rutinu, a nakonec se museli hodně snažit, aby se vrátili na původní úroveň produktivity práce. Důvod? Jednoduše podcenili význam pracovního prostředí.

Jistě by bylo příjemné, kdyby kvalitu odvedené práce ovlivňovaly pouze schopnosti zaměstnance. Realita je bohužel jiná, podstatný vliv mají také pracovní podmínky, na kterých je produktivita práce úměrně závislá. Které faktory patří k těm nedůležitějším?

Světlo

Klíčovou roli má světlo, respektive jeho optimální množstvíSvůj pracovní výkon můžete poměrně snadno navýšit tím, že do nedostatečně osvětleného prostoru přidáte další zdroj. Tím hlavním by však mělo zůstat světlo přirozené, které v případě potřeby zredukují závěsy, žaluzie či rolety.

Závěsy a záclony vám navíc pomohou s redukcí hluku z okolního prostředí. Vhodně zvolený (akustický) materiál dokáže hotové divy.

Kvalita vzduchu

K nejvíce podceňovaným aspektům produktivního pracoviště patří kvalita vzduchu. Podle studie Světové rady pro šetrné budovy může následkem nízké kvality ovzduší klesnout produktivita i o 10 %. Zajistěte proto v místnosti dostatečný přísun – pravidelným větráním nebo rekuperací.

Uzpůsobení interiéru

Kromě výše zmíněných živlů má na produktivitu práce podstatný vliv i trojkombinace v podobě prostorového členění, dispozic a zařízení. Snažte se pracovnu či pracovní kout uzpůsobit svým potřebám a nepodceňujte ani estetickou stránku – pomocí stylové tapety umístěné na stěně za pracovním stolem, motivačního plakátu a několika zelených rostlinek vytvoříte prostor, ve kterém se budete cítit mnohem lépe.

Související příspěvky