Posviťte si na osvětlení

Každý, kdo zařizuje nový interiér, řeší jako jednu z prvních věcí osvětlení. Je třeba se zamyslet nad rozvržením interiéru, abyste dokázali dostat světlo přesně tam, kde ho chcete mít. Důležité je, k čemu je daný pokoj určen.

Podle stylu interiéru je potom vhodné vybírat typ osvětlení. Jako se do ultra moderních interiérů nehodí rustikální lampy, stejně tak by jako pěst na oko vypadala systémová, např. lanková svítidla ve venkovsky zařízeném obývacím pokoji. Při výběru adekvátního osvětlení hrají roli také dispozice pokoje, jeho velikost, množství světla a použité barvy.

Jak postupovat při výběru

Jako první si vyberte centrální osvětlení. To je svítidlo, které bude trůnit na stropě nebo u stropu místnosti a bude mít tendenci osvětlit co největší prostor alespoň obrysově. K němu potom ve stejném či podobném stylu můžete vybírat svítidla doplňková, to znamená přidat světlo tam, kam už se z centrálního svítidla nedostalo, nebo kde ho bude potřeba mnohem víc. Typickým příkladem jsou stojací lampy, které se často umisťují k pohovkám či křeslům v obývacích pokojích, kde zlepšují světlo na čtení, nástěnná svítidla či osvětlení uměleckých děl. Svítidel můžete použít spousty druhů, záleží pouze na vašem vkusu. Svítidla nemusí být z jedné designové série, někde vypadá moc dobře, použijete-li různé typy svítidel, která jsou ve vzájemném kontrastu. Je rozdíl, zda osvětlujete malou pracovnu, kde bude stačit stropní LED panel a stolní lampa, nebo obývací pokoj s kuchyňským koutem, kde by světla v celém otevřeném prostoru měla navzájem korespondovat.

Kam se pro ně vrtnout

Svítidla si můžete zakoupit on-line z pohodlí vašeho domova, nebo se přijďte podívat do světelného studia Aulix v Dolních Břežanech, kde se na vás těší odborníci, kteří vám s výběrem poradí a ukážou vám více než 400 vystavených modelů osvětlení. Vyberte si i vy praktická a stylová svítidla do vašeho interiéru.

Zdroj foto: Aulix.cz, Pixabay.com

Související příspěvky