Již 2. dubna proběhne tradiční jarní akce: Ukliďme Česko

Již v sobotu 2. dubna 2022, proběhne hlavní jarní termín naší největší dobrovolnické akce Ukliďme Česko, zaměřené na úklidy černých skládek a drobného nepořádku z přírody, měst a obcí. Zájemci o uspořádání úklidů mohou na stránkách projektu www.UklidmeCesko.cz zadávat své akce, kterých je zaregistrováno už více než 2 000.

Do projektu Ukliďme Česko se totiž letos rozhodl zapojit také český výrobce her a hraček EFKO. Vytváří speciální edici Igráčků v podobě knižních a filmových hrdinek Mimi a Lízy, které dostanou organizátoři úklidových akcí jako dárek spolu s uklidovými prostředky, ale hlavně budou tito Igráčci směřováni do běžných obchodů. Z jejich prodeje půjde část výtěžku na pořízení speciálních sběracích kleští na odpadky, které budou následně distribuovány dobrovolníkům akce Ukliďme Česko. Majitel firmy EFKO Miroslav Kotík sděluje:

„Celý projekt Ukliďme Česko je mi velice sympatický. Kdo mě zná a sleduje moje aktivity, tak jistě nepřehlédnul, že nepořádek, který nás obklopuje, mě nenechává chladným. Jdu-li pěšky do práce, beru s sebou automaticky pytel a sbírám odpadky, které vyhazují lidé z aut. Tak jako přispěl projekt Pomáhej s Igráčkem k obstarání nedostatkových ochranných pomůcek zdravotníkům v době pandemie, tak nyní chceme pomáhat s figurkou i dobrovolníkům, kteří se starají o naši přírodu.“

Kromě samotného uklízení je neméně důležitá i prevence. Proto také vznikla nová odpadová aplikace www.KAMsNIM.cz, od které si její autoři slibují snížení množství černých skládek i odpadků povalujících se v přírodě.

„Naším cílem není donekonečna uklízet nepořádek po jiných. Proto jsme vyvinuli aplikaci KAMsNIM.cz, pro ty, kteří by snad i dnes, v době sběrných středisek a všudypřítomných kontejnerů na tříděný odpad nevěděli…,“ uvedl autor projektu Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko.

Aplikace poradí, kde můžete ve svém okolí legálně a v drtivé většině i bezplatně odevzdat jak běžný odpad z domácnosti, tak například i prošlé léky, pneumatiky, vysloužilé elektro, baterie, světelné zdroje, velkoobjemový odpad, nebo třeba i odpady nebezpečné… jednoduše vše, čeho se potřebujete zbavit. Mapa projektu již obsahuje 110 000 takových míst!

Přidat se k velkému jarnímu úklidu, ať už k organizátorům či dobrovolníkům, může letos opravdu každý. Stačí si založit vlastní úklidovou skupinu nebo se připojit k úklidu, který si vyberete z interaktivní mapy na www.uklidmecesko.cz/map.

Každý kousek odpadu se počítá, a čím více dobrovolníků se zapojí, tím větší kus přírody se podaří společnými silami uklidit. Pojďte do toho 2. dubna s námi!

Speciální edice figurek Igráčků Mimi a Lízy budou koncem března k dostání mimo jiné i přímo na e-shopu výrobce: https://eshop.efko.cz

Zdroj foto: UklidmeCesko.cz

Související příspěvky