Jak vybrat plakáty podle stylu interiéru? Tipy pro milovníky moderního designu

Dekorování interiérů pomocí plakátů je jedním z nejjednodušších a nejefektivnějších způsobů, jak dodat prostoru osobitý charakter. Díky obrovské rozmanitosti motivů, barev a stylů lze plakáty sladit téměř s jakýmkoli interiérem, od minimalistických až po eklektické. Klíčem k úspěchu je však jejich správný výběr podle stylu dekorace. Jak na to? Zde jsou praktické tipy pro ty, kteří chtějí, aby jejich interiéry vynikaly moderním designem.

Jak vybrat plakáty podle stylu interiéru? Tipy pro milovníky moderního designu

1. Skandinávský styl: jemná elegance a jednoduchost

Skandinávský styl, známý svou světlou barevností, jednoduchostí a přírodními materiály, doslova volá po minimalistických plakátech. Do tohoto interiéru se nejlépe hodí:

  • Plakáty v neutrálních barvách – bílé, šedé, béžové a jemné pastelové tóny budou skvěle ladit s přírodními dřevěnými prvky a světlými stěnami.
  • Jednoduché grafiky a ilustrace – geometrické tvary, siluety rostlin nebo abstraktní vzory dodají interiéru svěžest typickou pro skandinávský design.
  • Citáty v jemném rámu – plakáty s minimalistickými nápisy v tenkých černých rámech dodají eleganci, aniž by prostor vizuálně přetížily.

Tip: Ve skandinávském stylu je důležitá rovnováha – nepřehánějte to s množstvím plakátů. Jeden, maximálně dva na zeď, se ideálně začlení do tohoto harmonického stylu.

2. Loft a industriál: syrový prostor a umělecká atmosféra

Loftové interiéry se vyznačují prostorností, surovými materiály a industriálním charakterem. V takovém prostředí se budou skvěle vyjímat výrazné, umělecké plakáty:

  • Plakáty ve vintage stylu – retro reklamy, filmové plakáty z minulých dekád nebo reprodukce starých map dodají interiéru autentický industriální nádech.
  • Černobílé fotografie – fotografie architektury, portréty nebo městské scenérie v černobílém provedení perfektně podtrhnou syrovost betonu a cihel.
  • Abstraktní tvary – plakáty s výraznými grafickými vzory nebo odvážnými barevnými kombinacemi mohou být ústředním bodem loftové dekorace.

Tip: Plakáty v loftovém stylu se nejlépe hodí ve větších formátech a bez rámů – pověste je na zeď pomocí klipů nebo pásky, což zvýrazní surovost industriálního interiéru.

Jak vybrat plakáty podle stylu interiéru? Tipy pro milovníky moderního designu

3. Boho styl: umělecká svoboda a barvy

Boho styl se vyznačuje volností, eklektismem a láskou k barvám a vzorům. V takovém interiéru mohou být plakáty hlavním dekorativním prvkem:

  • Etnické vzory a mandaly – plakáty s motivy inspirovanými kmenovými kulturami, bohatě zdobené mandaly nebo vzory s přírodními prvky skvěle podtrhnou uměleckou duši boho stylu.
  • Plakáty s rostlinami – ilustrace listů, květin a jiných přírodních motivů v živých barvách budou krásně doplňovat interiér plný rostlin a textilií.
  • Sady plakátů – boho styl miluje kreativní a eklektická řešení. Vytvoření nástěnné galerie z různorodých plakátů různých velikostí a barev je skvělý způsob, jak do interiéru vnést energii.

Tip: Boho styl umožňuje více svobody při výběru barev a vzorů. Kombinujte různé motivy, ale zachovejte barevnou harmonii, aby prostor nepůsobil příliš chaoticky.

4. Minimalismus: méně znamená více

Minimalistické interiéry, jak už název napovídá, kladou důraz na jednoduchost a funkčnost. Plakáty v takovém interiéru musí být pečlivě vybrané, aby nepřehlušily prostor:

  • Monochromatické kompozice – plakáty v jedné barvě, s jednoduchými liniemi a tvary, dokonale zapadnou do minimalistického interiéru.
  • Geometrické vzory – jemné, geometrické plakáty, často v odstínech černé, bílé a šedé, vnesou do prostoru eleganci a harmonii.
  • Plakáty s jedním výrazným barevným akcentem – pokud chcete interiéru dodat trochu života, vyberte minimalistický plakát s jedním výrazným barevným prvkem, například červeným nebo modrým.

Tip: V minimalistickém interiéru se plakáty nejlépe vyjímají v tenkých rámech nebo zarámované za sklem. Vyberte jednu velkou grafiku nebo sadu dvou jednoduchých plakátů, abyste udrželi vizuální pořádek.

Jak vybrat plakáty podle stylu interiéru? Tipy pro milovníky moderního designu

5. Eklektismus: směsice stylů

Eklektický styl je kombinací různých stylů, epoch a vzorů. V takovém interiéru mohou být plakáty volně kombinovány, ale je dobré dodržet několik zásad:

  • Kontrastní plakáty – eklektismus má rád rozmanitost. Můžete kombinovat moderní plakáty s abstraktními vzory s klasickými reprodukcemi známých uměleckých děl.
  • Barevné grafiky a umělecké koláže – v eklektických interiérech se dobře uplatní plakáty v pestrých barvách, které vnesou energii a umělecký chaos.
  • Tematické galerie – i když eklektický styl dovoluje volnost, je dobré vytvořit tematickou jednotu. Na jedné stěně mohou být plakáty inspirované cestováním, na jiné zase motivy spojené s uměním nebo filmem.

Tip: V eklektickém stylu experimentujte s uspořádáním plakátů. Můžete vytvořit asymetrickou nástěnnou galerii, kde budou plakáty viset v různých výškách a velikostech.

Výběr plakátů podle stylu interiéru je skvělou příležitostí, jak vyjádřit svůj vkus a podtrhnout charakter prostoru. Ať už dáváte přednost minimalismu, industriální syrovosti nebo umělecké volnosti boho stylu, správně vybrané plakáty mohou proměnit každý interiér. Pamatujte na proporce, barevnost a styl, a vaše plakáty budou nejen ozdobou, ale i vyjádřením vaší osobnosti.

Zdroj foto: Vintageposteria.cz

Související příspěvky