Ochraňte své slepice před nebezpečnými hlodavci

Hlodavci, jako jsou krysy a potkani, představují pro slepice a jejich vejce vážné nebezpečí. Proto je dobré se je snažit udržet od kurníku, jak nejdál to jen jde.

Ochraňte své slepice před nebezpečnými hlodavci

1. Zabezpečení kurníku

Základem je pevný a bezpečný kurník pro slepice. Ujistěte se, že nemá žádné díry nebo praskliny, kterými by se hlodavci mohli dostat dovnitř. Použijte kovové pletivo s malými oky, kterým se žádný hlodavec nedokáže protáhnout. Pravidelně pak kontrolujte jeho stav a stav konstrukce kurníku, aby byly stále v dobrém stavu.

2. Dbejte na čistotu

Kurník pravidelně čistěte a odstraňujte zbytky krmiva. Hlodavce přitahují zbytky jídla, proto je důležité, aby krmivo v kurníku nezůstávalo zbytečně dlouho a umístit krmítko na takové místa, aby nebylo snadno dostupné. Když budete dbát na čistotu ve svém kurníku, nejen, že to odradí hlodavce, ale také sníží riziko nemocí mezi slepicemi.

3. Uskladnění krmiva

Krmivo uchovávejte v pevných, uzavíratelných nádobách. Ideální jsou kovové nebo plastové nádoby s těsnícím víkem, které hlodavci neprokoušou. Skladujte je někde, kde se k němu hlodavci nedostanou. Třeba na poličce, vysoko nad zemí nebo na jiném obtížně dostupném místě.

4. Použijte pasti a nástrahy

Rozmístěte pasti a nástrahy kolem kurníku. Pasti by měly být tam, kde se hlodavci nejčastěji pohybují, ale mimo dosah slepic, aby se neporanily. Pasti pravidelně kontrolujte a nezapomeňte doplnit návnady.

5. Přírodní odpuzovače

Některé rostliny, jako například mátu peprnou, hlodavci nemají vůbec rádi. Dokonce je odpuzují. Zkuste ji vysadit kolem kurníku nebo v kurník pro slepice nastříkejte esenciálními oleji z těchto rostlin. Máta, levandule a eukalyptus jsou účinné přírodní odpuzovače, které můžete využít ve formě rostlin nebo olejů. A navíc hezky voní.

Ochraňte své slepice před nebezpečnými hlodavci

6. Pravidelná kontrola

Pravidelně kontrolujte kurník a okolí jestli neodhalíte přítomnost hlodavců. Hledejte stopy, trus nebo poškození a pokud budete mít podezření, že nějací kolem kurníku vyskytují raději hned připravte pasti.

7. Kočky jako ochrana

Pokud máte tu možnost, pořiďte si domů kočku. Kočky jsou přirození lovci hlodavců a už jen její přítomnost může hlodavce odradit od návštěvy vašeho kurníku.

8. Elektronické odpuzovače

Můžete vyzkoušet i ultrazvukové odpuzovače, které je pomocí vysokých tónů zahání. Lidé je většinou neslyší, slepicím neublíží a můžete je snadno instalovat a nastavit v blízkosti kurníku pro slepice.

Zdroj foto: Caskrmeni.cz

Související příspěvky