Užijte si čas sklizně i odpočinku na zahradě

Léto a prázdniny jsou v plném proudu. Užijte si slunečné počasí, grilování s rodinou nebo přáteli i vlahé letní večery na vaší zahradě. Nemusíte hned vyhledávat odbornou pomoc profesionálního designéra, abyste podtrhli kouzlo právě té vaší zahrady. Stačí pár osvědčených tipů, které zpříjemní atmosféru zahrady.

Ať už máte doma nebo na chalupě zahradu ovocnou, zeleninovou, květinovou, relaxační nebo jejich mix, vždy by vás měla naplňovat radostí, nikoli být připomínkou dalších a dalších povinností, které musíte ve vašem volném čase ještě stihnout. Kouzlo zahrady a jejího opečovávání tkví především v tom, že jste na čerstvém vzduchu a zároveň vykonáváte pohyb, který lidské tělo tolik potřebuje. Radost ze zahradničení by pak měly přinést i výsledky vašeho snažení, ať už jde o květiny, nebo něco k snědku.

Čas sklizně

Léto je časem sklizně. Dozrávají nejrůznější peckovin i bobulovitého ovoce. Až sklidíte úrodu meruněk, třešní, višní a dalšího sladkého ovoce, nezapomeňte udělat takzvaný letní řez, a to ideálně co nejdříve po sklizni. Odstraněním zahuštěných a poškozených větví a zkrácením těch příliš vysokých si usnadníme základní řez, který se dělá na jaře. U rybízů a angreštů se pak nebojte vyřezat třetinu nebo dokonce polovinu starých výhonů. Aby vám šla práce lehce od ruky, vyzkoušejte pro péči o angrešty a rybízy kovadlinkové zahradní nůžky RS 4000 od firmy WOLF-Garten, na silnější větve ovocných stromů doporučujeme nový model Power Cut RS 800 V. Díky nastavení Power Cut s nimi větve zastřihnete s minimálním úsilím. Funkce Speed Cut zajistí nízký úhel rozevření rukojeti a maximální úhel rozevření čepele. Budete tak schopni se při práci pohodlně pohybovat i na malém prostoru. Saláty a listovou zeleninu se pak snažte sklízet ve chvíli, kdy není takové horko, abyste zabránili jejich rychlému uvadnutí.

Trávník jako ze škatulky

I trávník si zaslouží vaši pozornost. Během léta, kdy teploty většinou výrazně stoupají a je nedostatek srážek, je třeba se mu trošku věnovat. Dopřejte trávě alespoň jednou za čas dostatek vláhy, je to určitě lepší varianta než častější kropení. Zalévejte ráno či večer, vyhněte se odpoledni, kdy je velký výpar. Minimální výška trávníku by měla dosahovat alespoň 4 až 5 centimetrů, aby si tak tráva mohla uchovat svou zelenou barvu. Základem usnadnění práce je výběr vhodné sekačky. Pokud disponujete rovinatou zahradou o velikosti do 1 000 m2, vyzkoušejte MTD Smart 46 SPOE s elektrickým startérem a silným motorem MTD Thorx 55 ES. Rukojeť sekačky je plně sklopná, tak vám zbyde ve vaší kůlně spousta místa i pro nářadí.

Dřevo, dřevo, dřevo

A teď od práce k tomu příjemnějšímu, venkovnímu posezení. Pokud přemýšlíte, kam jej umístit, volte ten nejrovnější terén v blízkosti domu, pergoly nebo stromů, které vám přes den poskytnout příjemný stín. Pokud vybíráte nábytek, doporučujeme zvolit dřevěný. Ten dobře odolává povětrnostním podmínkám, má přirozenou barvu a hezky vypadá. Ideální jsou druhy asijského dřeva nebo švédská borovice. A ještě jedno doporučení, tloušťka desky stolu by měla být minimálně 2,8 cm aby byl stůl pevný a opravdu odolný.

Kouzelná večerní atmosféra

Zahradu si během letních měsíců užíváme hlavně večer, kdy už panují příjemnější teploty a je čas na grilování nebo jen posezení se skleničkou v ruce. Podtrhněte atmosféru své zahrady a zkuste ji doplnit o osvětlení. Cestičky a chodníky orámujte jednoduchými lucernami, které fungují na solární energii, pergolu, květináče nebo třeba fontánu zkuste ozdobit jednobarevnými světelnými řetězy. Uvidíte, v jak pohádkový prostor se takto jednoduše promění vaše zahrada. Pokud ji navíc doplníte o květináče a další přírodní dekorace v jednotném stylu, pak se vám ze zahrady nebude vůbec chtít.

Související příspěvky