Jak vzniká kartáček? O kvalitě rozhodují vlákna, design i výrobní technologie

Potřeba důkladné dentální hygieny nás provází po celý život. Krásný úsměv by nebyl tím pravým bez použití správného zubního kartáčku. Kartáčky, které slaví úspěch i na mezinárodním poli, se vyrábějí v pelhřimovském SPOKARu. Jak výroba českých zubních kartáčků probíhá?

Kvalitu kartáčků výrazně ovlivňuje už předvýrobní fáze. „Důležitý je design respektující doporučení stomatologických odborníků, volba optimálních materiálů a výrobních technologií. Jsme rádi, že při vývoji našeho nejnovějšího zubního kartáčku SPOKAR X s námi spolupracoval přední český designér Petr Novague. Díky jeho kreativitě dostal zmíněný kartáček řadu prestižní mezinárodních ocenění, včetně americké ceny Good Design a německé German Design Award“ říká produktový manažer SPOKARu David Fučík.

Kartáčky SPOKAR X

„Ve výrobním procesu kontrolujeme řadu parametrů. Při výrobě plastových držadel je to především dodržení geometrického tvaru a kvality povrchu výlisku, při osazování vláken pak pevnost ukotvení jednotlivých vláken a svazků vláken v tělese a precizní zaoblení konců všech vláken kartáčku,“ uvádí Fučík.

Výroba zubních kartáčků v pelhřimovském SPOKARu

Nejdůležitější součásti kartáčků

Zdůrazňuje, že nejdůležitější jsou pro zubní kartáčky vlákna a správný tvar držadla. „Klíčová jsou vlákna kartáčku. Musí být dostatečně hustá pro účinné čištění, a dostatečně měkká, aby nehrozilo poškozování dásní. Důležité je precizní zaoblení konců jednotlivých vláken. Druhou důležitou vlastností je snadný a pohodlný dosah ke všem zubům, o kterém rozhoduje celkový tvar kartáčku – držadla, krčku, velikost hlavy i délka vláken. Tvar vlastního držadla musí umožnit pohodlné uchopení, snadnou a přesnou kontrolu pohybu kartáčku při čištění,“ říká produktový manažer SPOKARu. 

Výroba zubních kartáčků v pelhřimovském SPOKARu

Vlákna jsou pro správné čištění zubů základem. „Tvrdší vlákna s větším průměrem sice rychle odstraní většinu plaku, neodstraní však všechny jeho zbytky. Navíc jsou nešetrná k dásním. Měkčí vlákna s malým průměrem jsou mnohem hustší a při pečlivém čištění tak dokáží odstranit i drobné zbytky plaku. Jsou šetrná k dásním. V minulosti se nejčastěji používaly kartáčky střední tvrdosti nebo měkké kartáčky, v současnosti narůstá počet uživatelů extra měkkých a ultra měkkých kartáčků, které lze jednoznačně doporučit pro citlivé dásně,“ říká Fučík.

Až dvacet tisíc kartáčků za směnu

Výroba kartáčků se bez automatizace neobejde. „Ve SPOKARu máme k dispozici dvě výrobní linky, z nichž každá je schopna vyrobit za jednu směnu 8 – 10 tisíc kartáčků. Konkrétní počet závisí na vyráběném typu, zejména velikosti hlavy kartáčku. Dětských kartáčků SPOKAR D tak můžeme za osmihodinovou směnu vyrobit na jedné lince více než 10 tisíc kusů, u nejnovějšího typu kartáčku pro dospělé SPOKAR X je to 9 tisíc kusů,“ doplňuje produktový manažer Fučík. 

Zubní kartáčky SPOKAR X

„SPOKAR zahájil výrobu zubních kartáčků v roce 1990. Od počátku probíhala výroba na v té době nejmodernějších dostupných automatických výrobních linkách, a prioritou byla kvalita vyráběných kartáčků. Současné technologie pracují na stejném principu, disponují však moderním systémem řízení, jsou flexibilnější, umožňují snazší přeseřizování pro různé vyráběné typy kartáčků. Nejnovější výrobní linka byla instalována v závěru loňského roku,“ dodává Fučík ze SPOKARu.

Historie pelhřimovské firmy SPOKAR je však mnohem delší, sahá až do roku 1882. Firma s téměř čtyřmi stovkami zaměstnanců vyrábí i řadu dalších kartáčnických výrobků. Na zubní kartáčky, které v současnosti představují zhruba 15 procent výroby, chce SPOKAR sázet i do budoucna.

Související příspěvky