Zahradníkem každým coulem aneb jak nemít ze zahrady džungli?

Každý majitel rodinného domku či chalupy to zná moc dobře. Na takové nemovitosti je pořád co dělat, obzvlášť pak na zahradě. Čeká-li vás dovolená, prodloužený víkend nebo jen výlet, nejdůležitější je před odjezdem obstarat zahradu a její nástrahy. Stačí jeden den a trávník v letním rozpuku se znenadání změní na přírodní džungli. Jaké nástroje potřebujete a co všechno musíte vědět, abyste měli zahradu pod palcem?

Pod slovem džungle si představíme hustý tropický prales, který je neposkvrněný jakýmkoliv lidským zásahem. A přesně tak může dopadnout i neudržovaná zahrada. Nepropásněte start a podchyťte ten správný moment, kdy se příroda začne probouzet. Mějte po ruce základní sadu, se kterou bude zahradničení hned snazší, a to vřetenovou sekačku na menší plochy, robotickou sekačku na větší trávníky, nůžky i rycí vidle a uvidíte, že se vám zahrada odvděčí.

Garden gnome disgusted by overgrown side yard.

Sekám, sekáš, sekáme

Toužíte po stejném nebo alespoň podobném trávníku, na kterém se prohání slavní fotbaloví hráči? Dát jeden typ pro všechny zahrádkáře je téměř nemožné, protože velmi záleží na konkrétní poloze, složení půdy a mnoha dalších faktorech. Jedna rada pro všechny ale přece jen existuje. Nikdy, ale opravdu nikdy nenechávejte trávu narůst do co největší délky. Stačí ji nechat povyrůst o několik centimetrů a její stébla se začnou kvůli nezvyklé váze zpevňovat. Po drastickém zkrácení je potom výsledkem žlutá a pichlavá tráva, na které už nenajdete ani jediné jemné stéblo. Ideální je proto sekat trávu alespoň dvakrát týdně. Máte-li menší předzahrádku, vsaďte na ruční vřetenovou sekačku TT 300 S značky WOLF-Garten, která trávu jemně a rovně zastřihne. Jste-li majitelem větší plochy zahrady, nechte z domovské stanice vyjet zeleného robotického bojovníka za hezčí trávníky, Robomow. Ten se o trávník kompletně postará za vás.

Není rýč jako vidle

Rycí vidle jsou něco jako mladší sourozenec rýče. Na rozdíl od něj však nevyhloubí jámu, ale spíš provzdušní půdu a skvěle poslouží i při odplevelování větších ploch. Také jsou daleko lehčí a oproti rýči je s nimi snazší manipulace při zapichování do půdy. Ačkoliv svým tvarem působí velmi jednoduše, při fyzické práci je důležitých hned několik aspektů. Před nákupem si proto raději ujasněte pár věcí. „Pro toho, kdo bude s rycími vidlemi pracovat, by měla hrát roli jejich výška. Ta by rozhodně neměla přesahovat hrudník majitele. Důležité je také zakončení násady. Někomu se lépe pracuje s násadou ve tvaru D a druhý zase dává přednost písmenu T. Nejlepší je ještě před nákupem vyzkoušet práci s vidlemi v rukavicích, abyste pak nebyli na zahradě překvapeni odlišnou manipulací,“ říká Jiří Kortan, obchodní zástupce ze společnosti MTD Products specializující se na region Čechy. Vidle jsou skvělým pomocníkem při běžné práci na zahradě, ale také pro manipulaci se senem, nebo ke sklízení zeleniny.

Také máte na zahradě ta prokletá místa, kam je téměř nemožné se sekačkou zajet, a tak nad nimi raději mávnete rukou? Jednou to možná projde, ale už při takovém druhém či třetím mávnutí vám to trávník vrátí i s úroky. Neztěžujte si zbytečně práci a věnujte travnatému koberci veškerou píli. Když už se do sekání pustíte, pokochejte se rovnoměrným výsledkem a při té příležitosti se chopte nůžek na trávu značky WOLF-Garten s pozinkovanou čepelí a otočnou stříhací hlavou.

Stačí pár šmiků a můžete se pyšnit zahradou jako z obrázku.

Související příspěvky